مختصری از حیات پربرکت شوقی ربّانی
حضرت شوقی ربّانی |
ا توجّه به درخواستهای مکرّر همراهان عزیز عهد و میثاق برای ارائهی زندگینامهی کوتاه و مستند از ولات امر، بخش جدید «آشنایی با ولات امر بهائی» را در وبگاه عهد و میثاق میگشائیم و شما همراهان عزیز را به مطالعهی اوّلین بخش از آن فرا میخوانیم.
دوران کودکی و جوانی
تولّد مبارک حضرت شوقی افندی در ٢٧ ماه رمضان ١٣١٤ هجری قمری واقع شده است و اين تاريخ مطابق است با اوّل مارس ١٨٩٧ مسيحی؛ اين دو تاريخ در يکی از دفاتر يادداشتهای ايّام طفوليّت حضرت شوقی افندی بهخطّ مبارک خودشان مندرج است.
آن حضرت نوهی ارشد حضرت عبدالبهاء ميباشند. مادرشان ورقهی مبارکه ضيائيّه خانم و پدرشان جناب افنان ميرزا هادی شيرازی بودند. نام مبارک «شوقی» را حضرت عبدالبهاء عنايت فرمودند. ایشان علاقه وافری به شوقی ربّانی داشتند و به همین سبب همواره توصیه میفرمودند که به سبب احترام و عظمت منزلت، به ایشان شوقی افندی گفته شود.
شوقی ربّانی در کودکی در منزل تحصیل را شروع کردند و پس از مدّتی در مدرسه مسیحیان فرانسوی در حیفا تحصیل را ادامه دادند و سپس به مدرسه کاتولیک دیگری در بیروت رفتند. ایشان سالهای آخر دبیرستان و اوایل دانشگاه را در کالج پروتستان سوریه که بعداً بهعنوان دانشگاه آمریکایی بیروت نامیده شد، ادامه تحصیل دادند و مدرک خود را در سال ۱۹۱۸ کسب نمودند. ایشان سپس در کالج بالیول در آکسفورد انگلستان به تحصیل در رشته اقتصاد و علوم اجتماعی پرداختند و در همان حال به تکمیل مهارت ترجمه خود میپرداختند.
دوران ولایت امر اللّه
پس از صعود حضرت عبدالبهاء، ایشان در سال ۱۹۲۱ به واسطه الواح وصایای آن حضرت به مقام ولایت امر الله رسیدند. نظمی که الواح وصایا بیان کرده است، نظمی یکتا در بین ادیان جهان است که حضرت مولی الوری به آن اشاره داشتهاند.
در مدّت رهبری شوقی ربّانی بر آیین بهائی، آیین نازنین حضرت بهاء الله تبدیل به یک آیین جهانی شد. از آغاز انتصاب شوقی ربّانی تا صعود آن حضرت، شمار نفوس بهائی از صد هزار به چهارصد هزار رسید و کشورهایی که در آن آیین بهائی ورود کرده بودند، از ۳۵ کشور به ۲۵۰ کشور رسید.
شوقی ربّانی از سالهای دههی ۱۹۲۰ میلادی شروع به سیستماتیک کردن نظم جهانی حضرت بهاءالله در مکانهایی که جوامع بهائی حضور داشتند، کردند. در تحت عنایات شوقی افندی محافل روحانی ملّی شکل گرفت و چندین هزار محفل محلّی تشکیل شد.
ایشان در دههی ۳۰ بر روی ترجمهی آثار حضرت بهاءالله به انگلیسی کار کردند. در سال ۱۹۳۷ ایشان حرکتی نظاممند را آغاز کردند تا جمعیّتهای بهائی را در سراسر جهان گسترش دهند. این برنامه در نقشهی ده ساله از سال ۱۹۵۳ تا ۱۹۶۳ برنامهریزی شده بود.
در اواخر دهه ۱۹۴۰ پس از استقلال اسرائیل، ایشان شروع به گسترش مرکز جهانی بهائی در حیفا کردند که شامل ساخت مقبرهی حضرت اعلی و ساخت دارالآثار میشد.
در دهه ۱۹۵۰ ایشان به تأسیس نهادهای اداری بهائی ادامه دادند، در سال ۱۹۵۱ شورای بینالمللی بهائی را به ریاست جناب میسون ریمی ـ یکی از ۳۲ ایادیان امر در قید حیات که جایگاه ویژهای در خدمت به امر داشتند ـ بنیان نهادند تا به عنوان نهادی که نهایتاً به بیت العدل جهانی منجر خواهد شد، عمل کند.
مکتوبات شوقی افندی
شوقی ربّانی در طول حیات مبارکشان آثار زیادی از حضرت باب، بهاء الله و عبدالبهاء را به انگلیسی ترجمه کردند که شامل «کلمات مکنونه» در ۱۹۲۹ (Hidden Words)، کتاب «ایقان» در ۱۹۳۱، «منتخبات» در ۱۹۳۵ (Gleanings) و «لوح ابن الذئب» در ۱۹۴۱ (Epistle to the Son of the Wolf) میشود. ایشان همچنین برخی متون تاریخی را به انگلیسی ترجمه کردند که از جمله آنها میتوان به The Dawn-Breakers (به فارسی: مطالع الانوار) اشاره کرد.
شوقی ربّانی تنها یک مترجم معمولی نبودند؛ بلکه در مقام یک مترجم رسمی و منصوب ایفای نقش میکردند. ترجمههای ایشان چراغ راهی شد برای مترجمین بعدی آیین بهائی تا ایشان را به مسیر درست ترجمهی آثار مبارکه رهنمون سازد.
بخش عمدهای از نوشتههای ایشان در قالب نامههایی است که به احبای الاهی در سراسر جهان نگاشتهاند. تعداد ۱۷۵۰۰ عدد از این نامهها از آنها جمعآوری شده است و تخمین زده میشود که تعداد کلّ آنها به عدد ۳۰۰۰۰ بالغ گردد.
مضمون این نامهها از تشکّرات معمولی از تلاشهای بهائیان در اطراف و اکناف جهان تا نامههای بلند به بهائیان سراسر جهان را شامل میشود. برخی نامههای بلندتر شامل «نظم جهانی حضرت بهاء الله» (The World Order of Bahá’u’lláh) که در مورد ماهیّت نظم بهائی است، «ظهور عدل الاهی» (Advent of Divine Justice) در موضوع تعلیمات و «روز موعود» (Promised Day) در موضوع نامههای حضرت بهاءالله به رهبران جهان است. نامههای دیگر شامل بیانیّههایی در مورد اعتقادات، تاریخ، اخلاق، اصول و مسائل اداری و قوانین بهائی است. بسیاری از این نامهها در کتبی که به عنوان منابع بهائی در سراسر جهان منتشر شده وجود دارد.
تنها کتابی که ایشان به تنهایی مؤلف آن بودهاند، God Passes By (به فارسی: قرن بدیع) در سال ۱۹۴۴ است که به بررسی تاریخ آیین بابی و بهائی در سالهای اولیّه میپردازد.
صعود شوقی افندی
شوقی ربانی به طور ناگهانی در ۴ نوامبر سال ۱۹۵۷ میلادی در لندن صعود فرمودند. ایشان در حالی که در حال مسافرت به انگلستان بودند به آنفولانزای آسیایی دچار شدند و به این سبب صعود فرمودند و عرش مبارک در همان جا در نیو ساوتگیت دفن گردید.
Comments
Post a Comment